طراحی رابط کاربری جذاب راهی برای جذب مخاطب
شکل و ظاهر سایت باید بهگونهای باشد که بتواند مخاطب را جذب خودش کند. به ظاهر و یا هر چیزی که در صفحه وب وجود دارد، رابط کاربری گفته میشود؛ بنابراین طراحی رابط کاربری جذاب کمک میکند تا مخاطب اشتیاق بسیار زیادی برای ماندن در سایت شما داشته باشد. به این دلیل که میتواند با هر چیزی که در سایت شما وجود دارد، ارتباط بسیار خوبی برقرار کند.
اگر شما هم میخواهید که با مفهوم رابط کاربری و یا همان User Interface آشنا شوید، خواندن این مقاله از ارس وب را به شما پیشنهاد میکنیم.
طراحی رابط کاربری چیست؟
رابط کاربری و یا همان Ui مخفف عبارت User Interface است که به تمام چیزهای ظاهری یک سایت از جمله تصاویر، متن، دیاگرامها، جداول، ویدئوها، ماژولها و… گفته میشود. به صورت کلی هر چیزی که به ظاهر یک سایت مرتبط است، تحت عنوان رابط کاربری شناخته میشود. طراحی گرافیکی و یا همان ظاهر و شکل و شمایل یک سایت کمک میکند تا کاربر بتواند با سایت یا نرم افزار شما ارتباط خوبی برقرار کند. این امر به او کمک میکند تا بتواند به راحتی از آن استفاده کند.
از جمله عناصر Ui میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کادر دور متن
- دکمههای موجود در نرم افزار یا سایت
- کادر ورود متن
- محتوای سایت
- طرحبندی صفحه
- انیمیشن، ویدئو، gif و…
طراحی رابط کاربری و یا همان Design User Interface در واقع همان شکل ظاهری و دیداری سایت است که تمامی کاربران و مخاطبان میتوانند آن را ببینند.
این کلمه جزو یکی از اصطلاحات رایج در سئو است که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به این دلیل که مشتری در مرحله اول، ظاهر یک سایت را میبیند؛ بنابراین اگر ظاهر سایت یا فروشگاه اینترنتی از زیبایی و جذابیت بالایی برخوردار نباشد، از خرید و یا دریافت خدمات از آن سایت منصرف میشود.
در چنین شرایطی، UI و یا رابط کاربری اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند. یکی از وظایف اصلی Ui، هماهنگی و یکپارچهسازی طراحی و سایر عوامل طراحی سایت و یا یک نرمافزار است؛ بنابراین افرادی که وظیفه طراحی ui را برعهده دارند، باید تصمیم درستی در رابطه با جای هر المان در صفحه بگیرند.
در واقع این افراد باید این نکته را در نظر بگیرند که قرار است زیبایی را به مخاطب خود نشان دهند؛ بنابراین نیاز است تا سلیقه مخاطب را به خوبی شناسایی کنند. به عنوان مثال باید روانشناسی رنگها، چیدمان و نمایش خطاها را مطابق با نظر مخاطب به درستی بدانند.
مراحل طراحی رابط کاربری
طراحی رابط کاربری در واقع نقطه اتصال بین کاربر و کامپیوتر و یا سایر دستگاهها است. در واقع کاربر به کمک Ui میتواند با یک برنامه به خوبی ارتباط برقرار کند. برای نوشتن فرایند Ui در وب نیاز است تا از زبانها و نرمافزارهایی مانند جی کوئری، CSS، جاوا اسکریپت، فتوشاپ، HTML استفاده کرد.
بنابراین اگر شما هم قصد دارید تا یک طرح مناسب برای سایت خودتان انتخاب کنید، باید برخی مراحل را انجام دهید. این مراحل به شما کمک میکند تا سایت شما در صفحه اول گوگل قرار بگیرد. این مراحل شامل موارد زیر است:
- ابتدا نیاز است تا پروژه بررسی و نیازسنجی شود.
- سپس یک ظاهر اولیه به مشتری تحویل داده میشود.
- بعد از آن تغییرات مورد نیاز بر روی آن اعمال میشود.
- طرح و یا تصویر اصلاح شده دوباره به مشتری ارسال میشود.
- بعد از انتقال اطلاعات لازم به مشتری، رنگبندی سازمانی انتخاب میشود.
- در مرحله آخر پروژه تسویه شده و به مشتری تحویل داده میشود.
البته توجه به این نکته ضروری است که همیشه فقط بر روی ظاهر سایت تمرکز نکنید. این موضوع باعث میشود تا از اصل ماجرا دور بمانید. به این دلیل که زیبایی نسبی است و ممکن است ظاهر سایت از نظر برخی مخاطبان عالی و از نظر برخی دیگر معمولی باشد؛ بنابراین شما میتوانید به مرور زمان بر روی ظاهر سایت وقت کافی بگذارید و تغییراتی بر روی آن اعمال کنید.
اهمیت رابط کاربری
طراحی رابط کاربری همیشه به عنوان یکی از مهمترین بخشهای یک محصول یا خدمات است. به این دلیل که این بخش مستقیما زیر نظر کاربران است و کاربران مشخص میکنند که از خدمات آن سایت استفاده کنند یا خیر؛ بنابراین مسئولیت اصلی برعهده یک طراح است تا با ایجاد یک طراحی کارآمد و قابل استفاده، مخاطبان را به سمت نرم افزار یا سایت جذب کنند.
بنابراین طراح رابط کاربری باید به طور کامل تمام نیازهای مشتری را به خوبی بشناسد و یا به خوبی تحقیق کند تا کاربران هنگام تعامل با سایت و انتخاب محصول و یا خدمات بتوانند نیازهای خود را به خوبی برطرف سازند و از این ارتباط لذت ببرند.
بنابراین به کمک یک UI خوب میتوانید بازدیدکنندگان سایت خودتان را افزایش دهید. به این دلیل که رابط کاربری نقش یک پل تعاملی را بازی میکند. در نتیجه در UI باید هدف تنها زیباشناسی باشد و با تمرکز بر روی این موضوع کاربران را از رابط کاربری راضی نگه دارید.
بخشهای طراحی UI
اگر به دنبال یک طرح خوشایند و مناسب برای طراحی رابط کاربری هستید، بهتر است از تکنیکهای کاربردی زیر در هر بخش استفاده کنید.
- طراحی بصری: از تصاویر، رنگها، تایپوگرافی و … میتوانید در قسمتهای خالی سایت استفاده کنید. در واقع به کمک این تکنیکها میتوانید محصول نهایی خود را به زیبایی طراحی کنید.
- رنگها: استفاده از رنگهای مناسب در طراحی یک سایت یا نرمافزار از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است. به این دلیل که هر رنگ بر روی ناخودآگاه مشتری تاثیر میگذارد و یک معنا و عواطف را به او منتقل میکند؛ بنابراین استفاده هوشمندانه از رنگها نشاندهنده یک پیام بخصوص خواهد بود.
- طراحی گرافیک: باید تصاویر، تایپوگرافی یا آیتمهای گرافیکی را به صورتی با هم ترکیب کرد که تاثیر مثبتی بر روی مخاطب بگذارد.
- موکاپ: موکاپ به مدل کوچکتر طراحی گفته میشود که برای ارزیابی رابط کاربری تهیه میشود. در واقع به کمک این مدل میتوان یک نمونه کوچک از محصول نهایی را دید. اما هیچ تعاملی با آن وجود ندارد. طراحی موکاپ کمک میکند تا یک طرح کلی در ذهن مخاطب ایجاد شود.
- تایپوگرافی: تایپوگرافی به سازماندهی فونتها گفته میشود تا یک متن زیبا و خوانا به خواننده ارائه شود. امروزه در طراحی رابط کاربری مدرن، از انیمیشنها، جلوههای بصری و افکتهای متحرک استفاده میشود. این طراحی تاثیرات چشمگیری بر روی کاربران به خصوص مخاطبینی میگذارد که برای بار اول به سایت شما مراجعه میکنند.
انواع طراحی رابط کاربری
طراحی ui انواع مختلفی دارد. از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رابط کاربری زبان طبیعی (LUI): در این رابط به جای ارتباط با یک زبان رایانهای با یک دستگاه ارتباط برقرار میشود.
- رابط کاربری صوتی(VUI): از یک فرمان صوتی برای تشخیص گفتار استفاده میشود تا کاربران بتوانند با دستگاه تعامل برقرار کنند.
- رابط کاربری گرافیکی (GUI): آیکونهای گرافیکی، امکان تعامل با دستگاهها را برای شما فراهم میکنند.
- رابط خط فرمان (CLI): جهت مدیریت و مشاهده پروندهها در رایانه از این رابط کاربری استفاده میشود.
- رابط مبتنی بر منو: مخاطب از طریق پیمایش در منوها به صفحهها و فهرستها دسترسی پیدا میکند.
- رابط کاربری لمسی: همانطور که از نام آن مشخص است، کاربر از طریق لمس با دستگاه در تعامل است.
- رابط کاربری مبتنی بر فرم: کاربر از طریق لیستی از گزینهها یا سوالات با دستگاه ارتباط برقرار میکند.
نکات مهم برای طراحی UI
اگر میخواهید که یک طراحی واسط کاربری منحصر به فردی داشته باشید، بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- بهتر است طراحی واسط به گونهای باشد که کاربر هنگام استفاده از سایت یک فضای مشابهای را در موبایل، لپتاپ و … ببیند.
- بهتر است طراحی ساده باشد. به این دلیل که پیچیدگی هرچه بیشتر سایت و نرمافزار باعث میشود تا جابجایی و حرکت در میان قسمتهای مختلف نرمافزار یا سایت مشکل باشد.
- مهمترین قسمت صفحه را در نقطه تمرکز صفحه قرار دهید. به طوری که تمام توجه کاربر به آن جلب شود.
- از قرار دادن مولفههای مهم در یک صفحه خودداری کنید.
- از عملکرد صحیح برخی مولفهها که نقش تعاملی دارند، اطمینان حاصل کنید. از جمله آن میتوان به دکمهها و لینکها اشاره کرد.
- کنترل برخی مولفهها را به کاربر بدهید. به عنوان مثال پخش خودکار ویدیو از جمله مواردی است که برای تمامی مخاطبان جذاب نیست.
- در طراحی واسط کاربری توجه به محتوا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به عنوان مثال شما میتوانید با قرار دادن بخشها، جداول، تصاویر و دکمههای مختلف، خواندن محتوا را برای کاربر آسان کنید.
- برخی از مولفهها بیاستفاده هستند و تنها صفحه را شلوغ میکنند. در نتیجه بهتر است این مولفهها را حذف کنید.
- سنگین کردن UI باعث میشود تا کاربر منتظر بالا آمدن صفحه شود. اگرچه برخی مولفهها جذاب و دیدنی هستند، اما بارگذاری سایت را طولانی میکند. در نتیجه همه کاربران صبر و تحمل بالایی برای منتظر ماندن ندارند.
- طراحی نباید بر روی خوانایی محتوا تاثیر معکوس داشته باشد.
سخن نهایی
ما در این مقاله در رابطه با UI و یا همان واسط کاربری و نکات مربوط به طراحی آن صحبت کردیم. هرچقدر دقت و توجه شما در طراحی UI بیشتر باشد، در نتیجه باعث میشود تا مخاطب درک بهتری از محتوا داشته باشد. در واقع به کمک یک ui خوب میتوانید به موفقیتهای بسیاری در سایت خود برسید. نکات گفته شده در این مقاله میتواند شما را در مسیر هر چه بهتر UI کمک کند.