آشنایی با مفهوم دامنه به زبان ساده
هنگام طراحی سایت و راهاندازی آن حتما گوشتان به واژه دامنه و یا همان دامین خورده است. اگر شما هم فکر میکنید که دامین چیز پیچیدهای است، باید بگوییم که سخت در اشتباهید. شما هر روز وقتی سراغ صفحات اینترنتی میروید، در واقع با دامنه کار میکنید. ما در این مقاله از ارس وب قصد داریم تا شما را با مفهوم دامین آشنا کنیم تا تمام ویژگیهای مهم آن را بدانید.
دامنه چیست؟
اینترنت به عنوان یک شبکهی جهانی از سایتهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام آدرس مخصوص به خودش را دارید. شما میتوانید به کمک این آدرسها به سایت مورد نظر خود دسترسی داشته باشید. در نتیجه ممکن است، بارها برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که آدرسی را در نوار مرورگر خود تایپ میکنید. این آدرس سایت به دامین و یا همان Domain شناخته میشود.
به صورت کلی هر آدرس از یک سری اعداد مخصوص به خود به نام IP تشکیل شده است. از آنجایی که حفظ کردن این اعداد برای آدرس سایت کار بسیار سختی است، در نتیجه به جای آن از دامنه استفاده میکنند.
این ویژگی باعث میشود تا کاربر هنگام جستجوی یک سایت با مشکل مواجه نشود و راحتتر بتواند سایت مورد نظر خودش را پیدا کند؛ بنابراین به جای حفظ یک سری اعداد میتوانید تنها با وارد کردن آدرس آن در مرورگر به سایت مورد نظر دسترسی پیدا کنید.
دامنه همانند یک شماره شناسنامه به صورت منحصر به فرد است؛ بنابراین آدرس هر وب سایت تنها مختص یک سایت است و سایتهای دیگر نمیتوانند از آن استفاده کنند.
بخشهای اصلی یک دامنه
زمانیکه قصد ورود به یک سایت را دارید، آدرس اینترنتی و یا همان دامین را در آدرس بار یک مرورگر تایپ میکنید. این آدرس از دو بخش اصلی زیر تشکیل شده است:
- نام دامنه: نام در واقع اسمی است که هر شخصی برای سایت مورد نظر خود انتخاب میکند. برای انتخاب اسم سایت هیچ محدودیتی وجود ندارد. اما توجه به این نکته ضروری است که برای انتخاب اسم نباید بین اسامی انتخابی فاصله باشد؛ بنابراین بهتر است یا به صورت سرهم اسم را انتخاب کنید و یا برای جداسازی کلمات از خط فاصله استفاده کنید.
- پسوند: بعد از انتخاب اسم برای یک سایت نوبت به انتخاب پسوند میرسد. برای ثبت دامنه پسوندهای متنوعی وجود دارد که شما باید با توجه به نوع کاربری سایت، نسبت به خرید یکی از این پسوندها اقدام کنید.
به عنوان مثال برخی از سایتها از پسوند ir استفاده میکنند. این پسوند نشاندهنده ایرانی بودن سایت شما است. همچنین برخی از سایتها، پسوند Com دارند. بدین معنا که سایت مورد نظر یک سایت تجاری است.
ویژگی دامین سایت
از جمله ویژگیهای دامین یک سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- منحصر به فرد: دامین اینترنتی به صورت اختصاصی و منحصر به فرد است. بدین معنا که اگر آدرس سایتی به ثبت برسد، دارنده سایت به عنوان صاحب آن شناخته میشود. در نتیجه هیچ شخص دیگری نمیتواند از چنین اسمی برای سایت خودش استفاده کند. البته توجه به این نکته ضروری است که اگر دو سایتی به صورت همنام باشند اما از پسوندهای متفاوت استفاده کنند، ممکن است امکان ثبت برای آن وجود داشته باشد.
- خرید سالیانه: با خرید دامنه شما میتوانید برای مدت زمان مشخصی از آن استفاده کنید. معمولا خرید دامین به صورت سالیانه است و شما به مدت یک سال میتوانید از آن استفاده کنید. بعد از یک سال اگر دامین خودتان را تمدید نکنید، اشخاص دیگر میتوانند از دامین شما استفاده کنند.
ویژگیهای یک دامین خوب
- انتخاب پسوند مناسب: انتخاب پسوند مناسب برای سایت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. تنوع پسوندها بسیار زیاد است. از جمله آن میتوان به org، .net، .tv، .info، .io اشاره کرد. همچنین برخی از این پسوندها هم نام با کد پسوند یک کشور است. به عنوان مثال برای انگلستان از پسوند .uk، برای آلمان از پسوند .de و برای هند از پسوند .in استفاده میشود. در این بین برخی از پسوندها از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار هستند.
برای انتخاب پسوند یک سایت پیشنهاد میکنیم که از پسوند .com استفاده کنید. به این دلیل اغلب سایتها به صورت تجاری و همه منظوره هستند. در نتیجه این پسوند میتواند به خوبی نشاندهنده هدف سایت شما باشد.
- انتخاب نام مناسب: برای انتخاب دامنه و یا همان نام سایت هیچ محدودیتی وجود ندارید؛ بنابراین هر اسم مورد دلخواهی را میتوان به عنوان نام سایت خود انتخاب کنید. البته توجه به این نکته ضروری است که نام اینترنتی سایت شما باید مخصوص سایت خودتان باشد و نمیتوانید از سایتهای دیگر استفاده کنید.
همچنین اسم سایت شما باید به گونهای باشد که به خاطر سپردن آن راحت بوده و نشاندهنده ماهیت سایت شما باشد. به این دلیل که شما با این اسم، در بین کاربران خود شناخته میشود؛ بنابراین بهتر است هنگام انتخاب اسم دقت کافی داشته باشید.
- خریداری دامین: دامین انتخابی خود را حتما خریداری کنید. همچنین بعد از گذشت مدت زمان معین باید نسبت به تمدید آن اقدام کنید. در غیر این صورت ممکن است نام دامین شما به سایت دیگری واگذار شود.
چگونگی ثبت دامین
بعد از طراحی وب سایت نیاز است تا مراحل مورد نیاز برای بارگذاری سایت را انجام دهید. قدم اول برای اینکار انتخاب یک دامنه توسط شرکتهای ارائه دهنده هاست و دامنه است؛ بنابراین بعد از خرید یک دامین باید نسبت به خرید هاست نیز اقدام کنید. برخی از شرکتها این امکان را برای شما فراهم کردهاند تا بتوانید به صورت یکجا دامین و هاستینگ را خریداری کنید.
توجه به این نکته ضروری است که قبل از خرید دامین باید نسبت به تکراری نبودن آدرس سایت خود مطمئن شوید. اگر میخواهید که بدانید آیا سایت شما در سایتهای خارجی استفاده شده است، میتوانید آدرس مورد نظر را در سایت https://www.whois.com/ وارد کنید. همچنین برای تکراری نبودن آدرس شما در سایتهای ایرانی سایت http://whois.nic.ir/ را به شما پیشنهاد میدهیم تا از تکراری نبودن دامین خود مطمئن شوید.
سخن نهایی
ما در این مقاله در رابطه با دامنه صحبت کردیم. هرچقدر دومین و یا همان آدرس وب سایت شما سادهتر و جذابتر باشد، تاثیرگذاری آن بر روی مخاطب بسیار بیشتر است. در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید در قسمت دیدگاهها آن را برای ما بنویسید.